A więc do rzeczy...
Sos czosnkowy - czas przygotowania: 5 minut
Składniki:
- jogurt naturalny (duży lub mały, zależy ile sosu potrzebujesz)
- główka czosnku
- ostra papryka lub chilli (zmielone przyprawy nie warzywa)
Narzędzia:
- wyciskarka do czosnku
- nóż
- łyżka lub inne mieszadło
Przygotowanie:
Najpierw obierz ząbki czosnku. Ile to zależy od ilości sosu (wielkości jogurtu), ja na duży pojemnik jogurtu daję 7 - 8 ząbków. Jeśli masz mały jogurt albo chcesz uzyskać bardziej delikatny smak to użyj mniejszej ilości czosnku. Lepiej na początku wrzucić mniej i ewentualnie dodać następne jeśli po spróbowaniu stwierdzisz, że sos jest za słaby.
Otwieramy jogurt i mieszamy go kilka razy żeby pozbyć się ewentualnych wodnistych nacieków na powierzchni. Teraz wyciskamy kilka ząbków czosnku i mieszamy aż czosnek rozprowadzi się w jogurcie. Próbujemy i jeśli trzeba to dodajemy kolejne ząbki.
Jeśli stwierdzimy, że już dobrze czuć czosnek to dodajemy nieco mielonej papryki lub chilli i znowu mieszamy. Przyprawa sprawi, że sos nie będzie idealnie biały tylko delikatnie pokropkowany (na powierzchni powinieneś widzieć pojedyncze kropeczki papryki, a nie wściekłą czerwień). Oczywiście zależy od tego ile przyprawy dodamy, nie należy jednak przesadzać bo wyjdzie nam zbyt gorzkie lub niejadalne.
Jeśli wszystko ładnie się już rozprowadziło i stwierdzisz organoleptycznie, że smakuje wystarczająco dobrze włóż sos na chwilę do lodówki. Jak wspomniałem na początku, ja zwykle daję mu minimum godzinę żeby się przegryzł bo wtedy smak i zapach jest bardziej intensywniejszy. Ale to już zależy od ciebie i okoliczności.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz